I Randers har lommepengejobs givet unge fra udsatte boligområder muligheden for at tage deres første skridt ind på arbejdsmarkedet. Lommepengejobbene giver de unge en fornemmelse af, hvad det vil sige at have et fritidsjob – eksempelvis som legepatrulje, SoMe-rapporter, ung træner og som ung ejendomsfunktionær. Her lærer de unge at tage ansvar, møde til tiden og arbejde i et fællesskab omkring konkrete arbejdsopgaver i lokale arbejdsmiljøer.

Osman Ali
For Osman Ali, der arbejdede som ung ejendomsfunktionær denne sommer, var oplevelsen en værdifuld forandring i hverdagen. ”Jeg føler det var godt at komme op om morgenen og have noget at lave og få hjernen i gang,” fortæller Osman. ”Jeg plejer at kede mig i sommerferien, når jeg ikke har noget at lave.” Arbejdet som ung ejendomsfunktionær gav ham struktur og en følelse af at være ”i gang” og gøre en forskel.
Osman beskriver det som både sjovt og lærerigt at arbejde sammen med de voksne ejendomsfunktionærer: ”De var hyggelige og viste mig, hvad jeg skulle gøre, hvis jeg var i tvivl,” fortæller han. For ham har lommepengejobbet givet lyst til at arbejde endnu mere fremover.
Ifølge Jeppe Svendsen, der er boligsocial medarbejder hos Bysekretariatet, giver lommepengejobbene de unge en vigtig følelse af at være en del af et fællesskab. ”Vi viser de unge, at vi tror på dem, og vi støtter dem, så de føler sig sikre,” fortæller Jeppe.

Ung ejendomsfunktionær, der hjælper med at holde områdets beplantning.