Boligorganisation i Randers skriver lokalhistorie med kæmpe renoveringsprojekt

Boligorganisation i Randers skriver lokalhistorie med kæmpe renoveringsprojekt

20.12.2021

2021 slutter af med en afgørelse på et af de største renoveringsprojekter i Randers’ historie - et boligområde i Vorup med i alt 436 boliger skal igennem en stor helhedsplan, hvor både boliger og område skal bringes op til nutidige standarder og krav til indretning. Det afgjorde beboerne selv, da de den 13. december stemte for det store renoveringsprojekt, der alene løber op på ca. 442 mio. kroner. Den 16. december blev helhedsplanen endeligt godkendt af boligorganisationens repræsentantskab. 

Boligområdet med de 436 boliger i Vorup er en del af Boligforeningen Kronjylland, der primært tilbyder almene lejeboliger i Randers. Boligerne er opført i perioden 1947-1970, hvor bygningerne fortsat fremtræder pæne og indbydende. Der er dog et meget stort behov for en gennemgribende renovering, da boligerne i dag er utidssvarende og lever ikke op til de nutidige standarder – blandt andet krav om tilgængelighedsboliger for gangbesværede. Selve boligerne er i så dårlig stand, at de efterhånden er svære at vedligeholde. Derfor glæder det formanden for boligorganisationen, at beboerne nu har stemt ja til det store renoveringsprojekt, der også kaldes for en helhedsplan.

- Helhedsplanen vil både give et kæmpe løft af området og fremtidssikre boligerne, hvilket vil skabe en positiv forandring for nuværende og kommende beboere. Jeg glæder mig derfor over beboernes ’ja’ projektet. Nu er det vigtigt, at planerne bliver ført ud i livet og der kommer tidsplaner på, forklarer Lone Jakobsen, der er formand for Boligforeningen Kronjylland.

Nye køkkener, badeværelser og etablering af elevator

Med helhedsplanen får beboerne meget mere end bare den nødvendige renovering. Alle boliger får inddækket altan og mange af boligerne også får nyt køkken og badeværelse. Flere boliger bliver totalrenoveret med ny rumfordeling og bliver til tilgængelighedsboliger med elevator i opgangene. Udover at give boligerne et tiltrængt løft, bliver udearealerne også renoveret, så de indbyder mere til det sociale fællesskab og aktiviteter ved blandt andet at opføre et nyt fælleshus.

Det er vigtigt at huske, at det betyder store forandringer for beboerne, der bor der nu – det er deres hjem, det handler om. Derfor giver det en ro i maven at vide, at RandersBolig har en intern genhusningskonsulent, der vil være med beboerne hele vejen, siger formand Lone Jakobsen.

Det er RandersBoligs byggeafdeling, der har det primære ansvar for, at helhedsplanen bliver gennemført og dermed koordinerer processen fra start til slut. Næste skridt er nu at finde den rette totalrådgiver på projektet.

Du kan læse mere om det store renoveringsprojekt her.

Helhedsplanen bliver støttet af Landsbyggefonden, hvilket har en stor betydning for beboernes fremtidige husleje. Med denne støtte betyder det, at huslejen ikke stiger nær så meget, som hvis renoveringsarbejdet var finansieret af boligorganisationen selv. Det er derfor med til at holde huslejestigningen nede på et lavt niveau, selvom beboerne kan se frem til en stor opgradering af både boliger og område.

Flere helhedsplaner skal i gang i Randers

Det er ikke kun i Vorup, at boligerne skal igennem et tiltrængt renoveringsprojekt. I afdelinger i boligorganisationerne Møllevænget & Storgaarden og Randers Arbejdernes Byggeforening af 1874 er der også store helhedsplaner i gang, hvor boliger og udeområder skal bringes op til nutidige standarder.

De mange helhedsplaner involverer ca. 700 boliger og løber op på over 650 millioner kroner, hvilket er i en størrelsesorden, der sjældent er set i området. Boligorganisationerne er derfor med til at give udbuddet af lejeboliger i Randers et stort og tiltrængt løft, som dermed vil fremtidssikre byen med attraktive boliger til glæde for både nuværende og kommende beboere.  

Forrige nyhed
Næste nyhed